Twarogowe racuchy przodują ostatnio w mojej osobistej sztafecie top śniadań (wygrywają nawet z boskim sadzonym i awokadem). Intensywnie pachną kokosem, zasycą na kilka godzin, a do ich zrobienia potrzebujemy jedynie 2 łyżek mąki (i to gryczanej).
SKŁADNIKI:
- 250g półtłustego gładko zmielonego twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki gryczanej (lub orkiszowej)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- kokosowy olej
- opcjonalnie: starta laska wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg miksujemy z jajkami i miodem, dodajemy sodę, mąkę i wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby ciasto wyrosło.
Na patelni rozgrzewamy kokosowy olej i smażymy racuchy z obu stron (obracamy je delikatnie szpachelką). Odsączamy nadmiar tłuszczu w serwetkę.
Przepis pochodzi ze strony http://www.foodlover.sk
błotowłosa
Wyglądają pociągająco , ale niestety rano jestem tak głodny , ze nie ma czasu na kombinowanie 🙂
pozdr
bm
…………………………………….
https://bigmarkk.wordpress.com/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
ja zazwyczaj nasmażę wieczorem, a rano już tylko wciągam 😉
PolubieniePolubienie
nosem ? :0
PolubieniePolubienie
a gdzieżby! 😀 do żołądka
PolubieniePolubienie
Jeśli wygrywa nawet z awokado to muszę spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Omnomnomnom. Na głębokim oleju smażysz te cudeńka?
PolubieniePolubienie
wystarcza 1 łyżka kokosowego na 1 pełną patelnię racuchów, bo dosyć „wypijają” olej, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj, wyglądają przepysznie 😀 Pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam ojej kokosowy, pięknie pachnie i ma wyższą temperaturę spalania niż zwykły olej. Zainspirowałaś mnie do zrobienia palcuchów 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wyglądaja świetnie! Wypróbuje przepis na pewno ☺️
PolubieniePolubienie