Moje flow na zdrowe słodycze nabiera na sile. Jeśli smakowało wam czekoladowe ciasto z poprzedniego wpisu, czas przejść na wyższy level. Dziś zdrowy roślinny tort. Oczywiście bez cukru.
Spód ciasta robimy z przepisu na czekobananownik, wylewamy go jednak do tortownicy, posmarowanej olejem kokosowym. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 100g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- słodzidło: ja dodałam 2 łyżeczki stewii i 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej: syrop klonowy)
Przygotowanie:
Mleko kokosowy wkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu wybieramy łyżką jedynie „śmietanę”, czyli białą stałą część, która zebrała się na górze. Miksujemy miotełką miksera na gładką „bitą śmietanę”.
W blenderze blendujemy orzechy laskowe na bardzo, bardzo drobno. Może to chwilę potrwać, trzeba z nich zrobić delikatny oleisty proszek.
Do naszej kokosowej śmietany dodajemy zmiksowane orzechy, kakao i słodzidło, miksujemy miotełką do uzyskania gładkiej masy.
Masę rozprowadzamy równomiernie na spód ciasta, możemy udekorować pokruszonymi orzechami.
Wstawiamy do lodówki na 2h.
Z przepisu wychodzi 12 porcji tortu. Jedna porcja ma ok. 140g i 300kcal.
błotowłosa
Wygląda obłędnie!!!
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
smakuje też nienajgorzej 😉
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Domyślam się 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda super! Sama przymierzam się do spróbowania przepisów na wegańskie ciasta bez pieczenia 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie wiedziałam, że stewię można wykorzystać także do ciast. Torcik prezentuje się obłędnie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
stewia w proszku nadaje się do wypieków ( w przypadku tego tortu nie była upieczona, bo dodałam ją do kremu), ale trzeba uważać z ilością żeby nie było czuć gorzkiego posmaku, dlatego dodałam jedynie 2 łyżeczki, a resztę dosłodziłam miodem 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Ekstra! Będę robić.
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
daj znać czy smakował 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj, kochana trafiłam tu i to mnie cieszy, chwilowo mam postanowienie, do Wielkanocy bez słodkiego, idzie mi dobrze, ale mam chetke na coś zdrowego i pysznego i czekoladowego 🙂 i zastanawiam się już jak nie napaść na słodycze po świętach. I mam odpowiedz, świetny przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
no to trzymam kciuki, życie bez cukru może być bardzo słodkie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pięknie powiedziane 😉
PolubieniePolubienie
To jest odpowiedź na me pragnienia odrobiny słodyczy! 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
o tak,
kokosowa „bita śmietana” jest obłędna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Brzmi cudnie, smakuje na pewno tak samo 🙂 muszę wypróbować to cudo na sobie!
PolubieniePolubienie