POST-WALENTYNKOWE WEGAŃSKIE BROWNIE

Mnóstwo miłości w każdym kawałku. Miękkie i czekoladowe brownie ze słodkich ziemniaków. Idealne fit ciacho na Walentynki (ale też zwykłą czeko chcicę).„Dzień w którym MUSISZ zjeść czekoladę” przytrafia się chyba każdemu. Co zrobić, aby ustrzec się pokusie wrąbania Milki? Ano zdrowy batatowy brownie z przepisu od Delicious Ella.

2a

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bataty
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej lub orkiszowej
  • 14 daktyli
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu w wersji nie-wegańskiej)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obieramy, kroimy na krążki i gotujemy do zmięknięcia. Daktyle namaczmy w ciepłej wodzie na ok. 15-20 min. Ugotowane i odcedzone bataty blendujemy z daktylami na gładką bezgrudkową masę. Dodajemy zmielone na drobny proszek migdały, mąkę i resztę składników i mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Wykładamy na blaszkę 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30min. w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Kroimy aż po wystygnięciu.
Możemy udekorować płatkami kiwi 🙂

Z przepisu wychodzi 12 porcji. Jedna porcja to ok. 73g i 160kcal.

1a

błotowłosa


4 myśli w temacie “POST-WALENTYNKOWE WEGAŃSKIE BROWNIE

Dodaj komentarz