Mnóstwo miłości w każdym kawałku. Miękkie i czekoladowe brownie ze słodkich ziemniaków. Idealne fit ciacho na Walentynki (ale też zwykłą czeko chcicę).„Dzień w którym MUSISZ zjeść czekoladę” przytrafia się chyba każdemu. Co zrobić, aby ustrzec się pokusie wrąbania Milki? Ano zdrowy batatowy brownie z przepisu od Delicious Ella.
SKŁADNIKI:
- 2 duże bataty
- 2/3 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki mąki gryczanej lub orkiszowej
- 14 daktyli
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu w wersji nie-wegańskiej)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieramy, kroimy na krążki i gotujemy do zmięknięcia. Daktyle namaczmy w ciepłej wodzie na ok. 15-20 min. Ugotowane i odcedzone bataty blendujemy z daktylami na gładką bezgrudkową masę. Dodajemy zmielone na drobny proszek migdały, mąkę i resztę składników i mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Wykładamy na blaszkę 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30min. w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Kroimy aż po wystygnięciu.
Możemy udekorować płatkami kiwi 🙂
Z przepisu wychodzi 12 porcji. Jedna porcja to ok. 73g i 160kcal.
błotowłosa
brownie z batatów jeszcze nie jadłam, ale wiem, że to warzywo idealnie nadaje się na desery, do wypróbowania 🙂
PolubieniePolubione przez 3 ludzi
Skąd ja bataty wezmę haha ;D Muszę się chyba na polowanie do sklepów wybrać ;P Fajny przepis, przyda się na Niedzielę :))
———-
Pozdrawiam,
http://podstawywloskiego.pl/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
u nas są w Lidlu, ale pewnie w większości dużych sklepów da się je dostać, pozdrowienia 🙂
PolubieniePolubienie
Jeju jakie piekne pyszności, nigdy nie jadłam nic z batatow, ale chyba czas spróbować 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba