I bez lepku i bez laktozy i bez umiejętności cukierniczych. Czyli łatwe w obsłudze, zdrowe śniadanko lub podwieczorek.
Składniki:
-4 dojrzałe banany
– 3/4 szklanki mąki gryczanej
– 3 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 100ml mleka roślinnego
– łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Banany miksujemy w blenderze z mlekiem i olejem kokosowym na gładką masę. W misce mieszamy mąkę z kakaem i sodą, dodajemy mokre składniki i mieszamy mikserem, do uzyskania bezgrudkowej, spójnej konsystencji.
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni, masę wylewamy do podłużnej foremki i pieczemy ok. 50 minut.
Z ciasta uzyskujemy 10 porcji, waga jednej porcji to ok. 80g i 126 kcal.
PS: dziś zaczynam 4 tydzień bez cukru i czuję się świetnie ❤
błotowłosa
Super!
Ale mi zrobiłaś smaka na takie ciacho! 😀
Myślisz, że z inną mąką też będzie ok?
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
hej, myślę, że nie powinno byc problemu z inną mąką. Wybrałam gryczaną ze względu na jej intensywny „orzechowy” smak oraz niski indeks glikemiczny. Daj potem znać jakiej użyłaś i czy wyszło dobre 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Superrr.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Brzmi wspaniale 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba