CIACHO KOKOSOWE BEZ MĄKI I CUKRU

Bez cukru nie znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Torcik kokosowy, który wrzucam, spokojnie możecie wszamać na śniadanie albo podwieczorek, doda energii, zasyci proteinami i nie jest ciężkostrawny. Jego główne składniki to kokos, twaróg, migdały i płatki owsiane.

Ciasto niestety rozeszło się zbyt szybko i nie zdążyło sesję foto, wrzucam więc ostatnie ocalałe kawałki:)

kokosowe-fit-ciasto-bez-maki

 

Składniki na 1 tortownicę:
– szklanka migdałów
– szklanka płatków owsianych
– olej kokosowy nierafinowany
– kilka daktyli (jeśli chcecie go zrobić w wersji raw), lub jajko (jeśli akurat nie macie daktyli pod ręką)
– 170 g wiórków kokosowych
– 250g delikatnego twarogu
– 3 łyżki miodu
– gorzka czekolada 60%
– kilka łyżek roślinnego mleka

Wykonanie:

spód: migdały miksujemy na drobno i przesypujemy do miski, następnie miksujemy płatki owsiane i dodajemy do migdałów. Jeśli chcemy ciasto w wersji raw namoczymy kilka (5-6) daktyli do ciepłej wody na 20min, po czym zmiksujemy je na papkę, dodamy do miski i wyrobimy klejące ciasto, którym wykładamy spód tortownicy dociskając. Jeśli robimy wersję z jajkiem, do migdałów i płatków dodajemy jedno jajko i jedną łyżkę oleju kokosowego, mieszamy, wykładamy na spód i pieczemy 10 min w 180 stopniach, po czym zostawiamy do ostygnięcia.

krem: w rękach lub w miskerze wyrabiamy krem z twarogu, miodu i wiórków kokosowych (jeśli mamy grudkowity i suchy twaróg dobrze go przedtem pomielić), w zależności od „mokrości” twarogu dodajemy kilka łyżek roślinnego mleka. Krem ma być w miarę pewny.
Wykładamy go na spód.

polewa: w garnuszku ropuszczamy olej kokosowy z 100g gorzkiej czekolady, wyleamy na ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciacho wrzucamy do lodówki na min. 2 godziny i dzielimy na 12 części.

Jeden kawałek to ok.70g i 288kcal.

 


Jedna myśl w temacie “CIACHO KOKOSOWE BEZ MĄKI I CUKRU

Dodaj komentarz